Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

NIFES sin historie

Om NIFES

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) var myndighetenes forskning- og kompetansesenter innen fiskeernæring og trygg og sunn sjømat. NIFES var lokalisert i Bergen. NIFES ga forvaltningsstøtte som sikret et godt grunnlag for risikovurderinger av sjømattrygghet og fastsetting av regelverk nasjonalt og internasjonalt gjennom å tilgjengeliggjøre kompetanse, materiale og data for Mattilsynet, Fiskeri – og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Helsedirektoratet, Fiskeridirektoratet, EFSA, EU og Codex Alimentarius.

Videre bidro NIFES til bærekraftig utvikling av den havbruksbaserte sjømatproduksjonen ved å dokumentere betydningen av fiskefôrets sammensetning for fiskehelse, fiskevelferd og hvordan sjømatinntak påvirker human helse. NIFES hadde som mål å videreutvikle kunnskapen om biologiske samspillseffekter mellom miljøgifter, næringsstoffer, tilsetningsstoffer og legemidler i fiskefôr og sjømat. Bevilgning over statsbudsjettet finansierer om lag 40% av virksomheten. Eksterne midler kommer fra Norges forskningsråd, Mattilsynet, forskningsfangst, EU, Kystverket ( overvåkning) med flere.

NIFES hadde nasjonal referansefunksjon for en rekke næringsmiddelkjemiske analysemetoder, samt for parasitter i sjømat og hadde per 2012, akkreditert ca. 60 metoder i henhold til Norsk standard NS-EN ISO/IEC 17025. I samarbeid med NIFES tilbyde Universitetet i Bergen utdanning på master- og PhD-nivå innen human ernæring og fiskeernæring. NIFES tok også i mot stipendiater fra universiteter i andre land. Forskere fra NIFES underviste på Universitetet i Bergen. I tillegg hadde NIFES lærlinger i laboratoriefaget.

Historikk

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) var et forvaltningsorgan under Fiskeri- og kystdepartementet. Instituttet ble opprettet ved vedtak i Stortinget 1. juni 1947. Frem til 1974 var virksomheten organisert som en avdeling i Fiskeriderektoratet, avdeling for vitaminundersøkelser. Fra 1965 ble avdelingen omorganisert til Fiskeridirektoratets vitamininstitutt. I 1985 endret enheten navn til Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt. Instituttet ble skilt ut fra Fiskeridirektoratet med virkning fra 1. Januar 2003. En viktig grunn til utskillelsen var å få et klarere skille mellom risikovurdering – som skal være en vitenskapelig uavhengig prosess - og forvaltning (tilsyn m.v.). Virksomhetsoppgaver NIFES’ hovedmål var å være den viktigste kunnskapsleverandør innen fiskeernæring og trygg og sunn sjømat nasjonalt og internasjonalt.

NIFES’ rolle i samfunnet:

NIFES bidro med troverdig og nøytral forskningsbasert kunnskap til nytte for myndigheter, forbrukere og næringsaktører.

NIFES hadde en aktiv og åpen formidling av sin kunnskap

NIFES bidro til høyere utdanning innen ernæring

Strategi:

Overvåkningen av fremmedstoff skal styrkes betydelig for å dokumentere basisverdier for de viktige kommersielle artene og på dette grunnlag etablere et forsvarlig forskningsbasert overvåkingsregime.

Forskning knyttet til risikofaktorer og helsefremmende forbindelser i sjømat og hvorledes de gjensidig påvirker hverandre skal styrkes.

Forskning innen ernæring av akvatiske organismer skal videreutvikles og styrkes for å opprettholde instituttets posisjon internasjonalt.

Laboratorienes kapasitet, effektivitet og kompetanse skal styrkes.

NIFES’ forskning er åpen. All forskning skal være offentlig. Dette gjelder også betalt, anvendt forskning. Vitenskapelig etterrettelighet er viktig for NIFES.

Laster...